İşitme Kaybı Nedir ?

İşitme Kaybı Nedir ?

Belirtileri Nelerdir ?
Tedavileri Nedir?

 

İşitme kaybı, beyindeki ses algılama kapasitesinin azalmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, kulakların ses dalgalarını algılayamamasından kaynaklanır. İşitme kaybı, iki farklı şekilde meydana gelebilir. Birincisi konuşmaların duyulmasında zorluklar yaşanmasına neden olan duyma kaybıdır. İkincisi ise seslerin doğru şekilde algılanamamasına neden olan ses algılama bozukluğudur.

 

İşitme kaybının belirtileri arasında, başka insanların konuşmalarının parçalı veya gürültülü olarak duyulması, konuşmaların boğuk veya kısık bir sesle duyulması, konuşmaların arka plandaki gürültülerin üstüne çıkması ve seslerin duyulmasının zorlaşması sayılabilir.

 

İşitme kaybı tedavisinde ilk olarak doktor tarafından yapılan işitme testleri sonucunda, hastanın işitme kaybının seviyesinin belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi, işitme kaybının seviyesine ve hastanın yaşına göre değişebilir. İşitme kaybının seviyesi hafifse, kulaklara takılan duyma cihazları veya kulak çıkıntısı kulaklıklar yardımıyla giderilebilir. Orta ve ağır derecede bir işitme kaybı ise cerrahi müdahale gerektirebilir.